După alegerea coordonatorului ştiinţific, un alt pas important este alegerea domeniului in care doreste sa pregateasca lucrarea de specialitate.
Deşi, aparent, alegerea domeniului poate fi considerată ca una dintre cele mai uşoare etape, ce nu cere un efort deosebit, in realitate optiunea spre un domeniu sau altul implică sau ar trebui să implice o bună cunoaştere din partea autorului a domeniului in cauza dar şi a problemelor concrete care s-ar putea ridica in decursul cercetarii in vederea elaborarii unei lucrari de specialitate.
Opţiunea spre un anumit domeniu trebuie să aibă şi o puternică motivaţie, să rezulte din convingerea că alegerea făcută e cea mai bună şi să aibă la bază un minimum de informaţie asupra domeniului. Ea nu trebuie făcută la întâmplare, sub impulsul unei inspiratii de moment sau la sugestia altor persoane (colegi, spre exemplu) care nu dispun nici ele de suficiente cunoştinţe pentru a putea da un sfat corect.
Sfaturi practice în alegerea domeniului de cercetare
1. Să existe suficiente surse de informaţie pe care autorul le-ar putea folosi pentru documentarea stiintifica;
2. Să existe o legătură de cauzalitate intre domeniul ales şi specializarea autorului;
3. Domeniul de activitate vizat să fie unul de perspectivă, să folosească şi pe viitor autorului, de exemplu în cazul angajării;
4. Domeniul ales să fie unul plăcut şi înţeles de către autor.