Welcome to our store!

Filtreaza

Parteneri

 

 

EBooks - Lucrari in format electronic

Drept Procesual Penal (Procedura Penala) - Cărţi, Lucrări de specialitate, Lucrari in format electronic, Lucrari in format tiparit, ebooks - Librarie online
Grid view

Carti la PRET PROMOTIONAL

Produse

Actiunea penala

Actiunea penala

Procesul penal reprezintă o activitate organizată pentru atingerea unui anumit scop: realizarea justiţiei penale. Prin urmare, în cazul unei încălcări de lege, se naşte dreptul persoanei vătămate de a cere intervenţia organelor competente pentru restabilirea ordinii de drept încălcate sau din oficiu, intervine statul, prin organe abilitate, să restabilească ordinea de drept încălcată şi să tragă la răspundere pe cel vinovat. Se reţine că atunci când regulile de conduită (prevăzute într-un cadru bine determinat) sunt încălcate, tulburând ordinea de drept, pentru restabilirea acesteia apare, în mod necesar, intervenţia organelor de justiţie care sunt chemate să aplice legea. Recurgerea la aceste organe presupune existenţa unui mijloc exercitat în conformitate cu prevederile legale. Un astfel de mijloc legal prin care conflictul de drept este adus în faţa justiţiei este acţiunea în justiţie. Definind acţiunea în justiţie reţinem că aceasta reprezintă mijlocul juridic prin care o persoană este trasă la răspundere în faţa organelor judecătoreşti pentru a fi obligată să suporte constrângerea de stat corespunzătoare normei de drept încălcate.

Pretul nostru: Lei (Ron) 280.00
Cantitate:
Aparatorul in procesul penal

Aparatorul in procesul penal

Aşa cum am reţinut pe parcursul acestui studiu, dreptul la apărare este considerat ca o cerinţă şi garanţie, necesare pentru realizarea unui echilibru între interesele persoanei şi cele ale societăţii.

În Declaraţia Universală a drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1948, a fost inclus, printre drepturile fundamentale ale omului, şi dreptul de apărare. Tot astfel, art. 14 pct. 3 lit. d din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice se referă la dreptul persoanei de a se apăra ea însăşi sau de a avea asistenţa unui apărător.

Art. 6 al C.E.D.O., garantând dreptul persoanei de a avea acces la o justiţie echitabilă, precizează, între altele, că persoana căreia i se impută săvârşirea unei infracţiuni trebuie să dispună de „timpul şi de facilităţile necesare pentru pregătirea apărării sale”. Recunoscând ca legitimă o asemenea consacrare a dreptului de apărare, Constituţia ţării noastre, adoptată în anul 1991 şi revizuită în anul 2003 înscrie, în art. 24, dreptul de apărare printre drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Aşadar, în art. 24 din Constituţie, se stipulează că „dreptul la apărare este garantat” şi că „părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu”, fiind prevăzute şi garanţiile corespunzătoare pentru realizarea acestuia. Astfel, art. 23 alin. 8 din Constituţie inserează o serie de garanţii (dreptul reţinutului sau arestatului de a i se aduce la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen, numai în prezenţa unui avocat ales sau numit din oficiu).

Codul de procedură penală, fiind legea de bază care disciplinează desfăşurarea procesului penal, înscrie, între regulile de bază ale acestei activităţi sociale, garantarea dreptului de apărare. În acest sens, în art. 6 se arată că dreptul de apărare este garantat învinuitului, inculpatului şi celorlalte părţi în tot cursul procesului penal. Organele judiciare au obligaţia să încunoştinţeze pe învinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este învinuit, încadrarea juridică a acesteia şi să-i asigure posibilitatea pregătirii şi exercitării apărării. Orice parte are dreptul să fie asistată de apărător în tot cursul procesului penal. Organele judiciare au obligaţia să încunoştinţeze de îndată şi înainte de a-l audiat, pe învinuit sau pe inculpat despre dreptul de a fi asistat de un apărător.

Pretul nostru: Lei (Ron) 400.00
Cantitate:
Apelul - cale de atac

Apelul - cale de atac

Doctrina juridică consideră în unanimitate că în afară de realizarea funcţiei de control asupra hotărârilor judecătoreşti, calea de atac a apelului dă satisfacţie, în mod real şi deplin drepturilor şi intereselor procesuale ale părţilor în procesul penal.

Definind instituţia, reţinem că apelul este o cale de atac ordinară, de fapt şi de drept, care poate fi folosită împotriva hotărârilor pronunţate asupra fondului de către o instanţă inferioară, după desesizarea acesteia, pentru ca pricina să fie supusă unei noi judecăţi, în vederea hotărârii atacate.

Pretul nostru: Lei (Ron) 260.00
Cantitate:
Asistenta judiciara internationala

Asistenta judiciara internationala

Pe parcursul acestui studiu se are în vedere o analiză exhaustivă a principalelor dispoziţii referitoare la asistenţa judiciară internaţională, instituţie juridică conturată şi perfecţionată atât în dreptul nostru, cât şi la nivelul reglementărilor Uniunii Europene.

Aşa cum se arată în lucrare, în prezent cadrul reglementărilor în materia analizată au fost grupate de legiuitor în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 224/2006 şi prin O.U.G. nr. 103/2006. Dispoziţiile din Codul de procedură penală cu privire la asistenţa judiciară internaţională au fost abrogate prin acest act normativ.

Dispoziţiile Legii nr. 302/2004 transpun dispoziţiile cuprinse în Convenţia U.E. de asistenţă judiciară în materie penală din 29 mai 2000 care a intrat în vigoare în august 2005, convenţie ce facilitează armonizarea legislaţiei şi reprezintă principalul instrument juridic în domeniu între statele membre ale Uniunii Europene. Convenţia UE de asistenţă judiciară este transpusă integral în Titlul VII al Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 224/2006.

Pretul nostru: Lei (Ron) 260.00
Cantitate:
Competenta in materie penala

Competenta in materie penala

Prin competenţă în general, ca noţiune juridică, se înţelege : îndrituirea (capacitatea, aptitudinea) dată de lege unei autorităţi publice de a desfăşura anumite activităţi şi atribuţiile ce le are pentru realizarea lor.

În procesul penal, instanţele judecătoreşti au puterea de jurisdicţie, de a judeca şi condamna pe cei pe care îi găsesc vinovaţi de săvârşirea unei infracţiuni, iar Ministerul Public are capacitatea de a efectua urmărirea penală, de a supraveghea cercetările penale, de a finaliza urmărirea penală prin trimiterea în judecată a persoanelor vinovate de comiterea unei infracţiuni, de a participa la judecarea cauzelor penale.

Pretul nostru: Lei (Ron) 300.00
Cantitate:
Competenta teritoriala

Competenta teritoriala

În primul rând se impune sublinierea că în materie de competenţă, competenţa teritorială („ratione loci”) este criteriul cu ajutorul căruia se determină care dintre organele de acelaşi grad este competent să soluţioneze o anumită cauză. În acest fel cu ajutorul competenţei teritoriale se realizează o împărţire a cauzelor penale între organele judiciare aflate pe linie orizontală. Altfel spus, cu ajutorul competenţei teritoriale se diferenţiază organele judiciare cu o egală competenţă materială.

Pretul nostru: Lei (Ron) 160.00
Cantitate:
Garantarea libertatii persoanei

Garantarea libertatii persoanei

În contextul actual al ideii de unitate europeană, dispoziţiile care permit privarea de libertate, ca sancţiune de natură penală sau ca măsură judiciară, urmează să corespundă şi să se alinieze unor standarde de largă aplicabilitate înscrise nu numai în documente regionale dar şi internaţionale.

Pentru a sublinia importanţa respectării libertăţii individului în continuare vom aminti, cu titlu exemplificativ, anumite documente internaţionale care au consacrat acest drept fundamental. Astfel, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede, la nivel de principiu, că nimeni nu poate fi privat de libertate. Dar se precizează şi excepţiile de la această regulă, ceea ce înseamnă că în prezenţa anumitor condiţii legale, starea de libertate se poate transforma într-o stare privativă de libertate care nu contravine principiului mai sus arătat pentru că la dispunerea unei asemenea măsuri s-a respectat legea şi prescripţiile sale.

Cu toate acestea, pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal, sau pentru a împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată sau de la executarea pedepsei (scopul măsurilor preventive), faţă de aceste persoane se pot lua una din următoarele măsuri preventive: reţinerea; arestarea preventivă, obligarea de a nu părăsi localitatea; obligarea de a nu părăsi ţara.

Tot astfel, se poate dispune, în condiţiile legii, măsura liberării provizorii, care aşa cum am reţinut poate fi: sub control judiciar şi pe cauţiune. Aceste măsuri vizează fie starea de libertate a învinuitului sau inculpatului şi au drept privarea de libertate (reţinerea şi arestarea preventivă), fie o restrângere a libertăţii de mişcare (obligarea de a nu părăsi localitatea, sau obligarea de a nu părăsi ţara).

Reţinem prin urmare că măsurile de prevenţie sunt instituţii de drept procesual penal cu caracter de constrângere. Din cuprinsul art. 136 din Codul de procedură penală rezidă funcţionalitatea măsurilor preventive legiuitorul stabilind în mod expres că aceste măsuri sunt dispuse pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal ori pentru a împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei.

Preocupare constantă pe drumul edificării statului de drept o constituie formularea cu mare acurateţe a dreptului şi libertăţilor omului, încât acestea să răspundă pe deplin standardelor internaţionale şi să fie create garanţii autentice pentru respectarea şi traducerea lor în viaţă. Libertatea persoanei se afirmă ca un drept fundamental al omului, ca o componentă majoră a condiţiei umane, ca un imperativ dictat de necesitate, de progres a societăţii contemporane. Ea nu este nici o invenţie a juriştilor, nici un tezaur al filozofilor, ci rezultă dintr-o relaţie obiectivă; oamenii sunt aceia care îşi aleg mobilurile şi căile de acţiune dar nu independent de condiţiile în care trăiesc.

Prin reglementarea acestui drept fundamental Constituţia garantează cetăţenilor posibilitatea de a se bucura de libertate şi, totodată, asigură securitatea juridică a acestora în raporturile lor cu autorităţile publice. În contextul art. 23, libertatea individuală priveşte dreptul persoanei de nu fi perchiziţionată, reţinută sau arestată, decât în cazurile şi cu procedura prevăzută de lege şi de a nu i se aplica o pedeapsă decât în condiţiile şi în temeiul legii, iar siguranţa persoanei exprimă un sistem de reguli ce vizează protecţia persoanei prin legalitatea măsurilor şi sancţiunilor ce pot fi dispuse. Nefiind un drept absolut, dreptul la libertate urmează a se realiza în coordonatele impuse de ordinea de drept. În cazul unei atitudini deviante, autorităţile publice sunt îndreptăţite să ia măsuri care afectează grav libertatea individuală: percheziţionarea, reţinerea, arestarea şi aplicarea unei pedepse, aşa cum am evidenţiat pe parcursul acestui studiu.

Pretul nostru: Lei (Ron) 280.00
Cantitate:
Judecata in prima instanta

Judecata in prima instanta

Judecata, ca principală fază a procesului penal, începe în momentul sesizării instanţei şi durează până la pronunţarea în cauză a unei hotărâri definitive.

În faza judecăţii conducerea activităţii procesuale revine instanţei care este subiectul dominant al procesului penal, prezent în toate raporturile procesuale din cadrul acestei faze. Instanţa se constituie într-un complet care are competenţa prevăzută de lege. În afara instanţei, dintre organele judiciare, mai participă la judecată procurorul. Poziţia procesuală a procurorului este însă diferită de cea pe care acesta o are în cadrul urmăririi penale, unde se manifestă ca organ dominant. Organul de urmărire nu numai că nu participă la judecată, dar instanţa nici nu intră direct în raport cu acest organ, legătura realizându-se exclusiv prin intermediul procurorului.

Pretul nostru: Lei (Ron) 180.00
Cantitate:
Masurile preventive

Masurile preventive

Codul de procedură penală consacră măsurilor procesuale un titlu întreg, al IV-lea, structurat în două capitole: Capitolul I - "Măsurile preventive" şi Capitolul II- "Alte măsuri procesuale", în care se stabilesc condiţiile şi procedura luării măsurilor procesuale. Dispoziţiile art. 136 Codul de procedură penală, atunci când fixează categoriile măsurilor preventive - reţinerea, obligarea de a nu părăsi localitatea, obligarea de a nu părăsi ţara şi arestarea preventivă - precizează că asemenea măsuri vor putea fi luate numai în cauzele privitoare la infracţiuni pedepsite cu detenţiunea pe viaţă sau închisoarea. De altfel, fiecare din articolele care reglementează măsurile preventive pe lângă faptul că fixează cadrul, stabilesc în ce condiţii organele competente etc., care pot lua măsurile preventive - constituie în acelaşi timp garanţii în ce priveşte asigurarea libertăţii persoanei.

Pretul nostru: Lei (Ron) 300.00
Cantitate:
Partile in procesul penal

Partile in procesul penal

Părţile în procesul penal sunt persoanele fizice sau juridice direct interesate în soluţionarea acţiunii penale sau a acţiunii civile născute din săvârşirea infracţiunii.

În alţi termeni, reţinem că sunt părţi în cadrul procesului penal acele persoane care au drepturi sau obligaţii ce se nasc din exercitarea acţiunii penale sau acţiunii civile.

Potrivit art. 23-24 Cod procedură penală, sunt părţi în procesul penal :

− inculpatul;

− partea vătămată;

− partea civilă şi

− partea responsabilă civilmente.

Pretul nostru: Lei (Ron) 300.00
Cantitate:
Previous | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 Next Page 1 of 5

Cosul de cumparaturi

Cosul este gol.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Top vanzari

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 68.50
Imparateasa fara coroana

Imparateasa fara coroana

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Plangi, plangi, balalaika

Plangi, plangi, balalaika

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Calea ducesei

Calea ducesei

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Casa din Cherry Street

Casa din Cherry Street

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Mafia si miliardarii

Mafia si miliardarii

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 128.00
Cresterea gainilor

Cresterea gainilor

Pretul nostru: Lei (Ron) 10.00

Parteneri

trafic ranking

Statistici web

eXTReMe Tracker